5. Tancament de l'assignatura-avaluació

Avaluació del bloc com a eina de treball
Essent aquesta la primera vegada he de dir que ha estat per a mi una gran descoberta conèixer aquest recurs. Ara per ara el que em plantejo és realitzar conjuntament amb les companyes un bloc de l’escola on treballo, un centre de segon cicle d’EI, i que aquest pugui ésser un punt de trobada entre la nostra escola i d’altres , com també amb les famílies interessades, difonent les activitats amb fotografies i objectius, i els principis de l’escola (entre d’altres aspectes). El 32’81% de l’alumnat de la nostra escola procedeix d’altres països, el 40’6 % és d’ètnia gitana i el 17’18 % són infants nascuts al nostre país (més de la meitat d’ells amb pares d’altres nacionalitats). Les possibilitats del bloc són molt valuoses com a eina educativa per al mateix professorat, ja que és un espai on compartir experiències i punts de vista, com per a les famílies.
Reflexió
Ha sigut una assignatura molt pràctica, que ha promogut molt la reflexió sobre els nostres valors, per tant els objectius referits a analitzar conceptes, els diferents tractaments educatius de la diversitat cultural i els models teòrics de política educativa, els hem anat tocant a mesura que anàvem concretant el nostre treball.
Respecte a les meves expectatives inicials aquesta assignatura m’ha aportat una visió d’escola per respondre adequadament a aquesta realitat intercultural, des dels diferents punts de vista, també m’ha aportat que malgrat la importància dels continguts i dels procediments, allò on ens adrecem és a les actituds i primer és el professorat que ha d’interioritzar aquest canvi.
El debat que realitzarem al començament, malgrat que fou molt llarg en el temps i al final es deien les mateixes coses, fou molt enriquidor ja que al principi cada company deia la seva, i es veien les diferents aportacions molt singulars una de l’altra. I a mesura que passaven els dies, s’anaven fusionant les idees dels diferents companys i es podia concloure el treball del debat en tres grups de respostes o punts de vista. I així és com s’ha de tractar la interculturalitat al centre escolar, incloent-la dins el currículum.
Respecte a l’objectiu referit a adquirir un domini de les eines informàtiques, dir que a més d’haver-lo adquirit, penso que hem vist a més la importància d’aquest recurs, ja que és dinàmic, atractiu i es pot consultar qualsevol moment del dia des de qualsevol lloc. És molt adient, avui dia, tant per a professorat com per a l’alumnat com a eina de comunicació i expressió.

4. VALORACIó PAC 2 i PAC 3

divendres, 11 de desembre del 2009

AVALUACIÓ DE RECURSOS PER TREBALLAR LA INTERCULTURALITAT EN LÍNIA

La webquest "INTERCULTURALITAT I EDUCACIÓ" que trobem a:
és una webquest duta a terme per companys de psicopedagogia de la UOC.
És un recurs fonamental per tractar la interculturalitat d'una manera conjunta entre tot el claustre. Hi ha una gran riquesa de material a la xarxa per a l'alumnat, però aquest en concret és bàsic per al treball anterior amb els nostres alumnes.
El context:
Des del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (1996) es defineixen 4 criteris per al desenvolupament de l'Educació Intercultural:
• L'harmonització raonable del respecte a la diversitat cultural i l'aspiració a la igualtat de consideració i possibilitats dels alumnes. L'educació intercultural, assumint les diferències, ha de facilitar l'assoliment d'objectius pragmàtics i igualadors.
• Una concepció realista que permeti d'identificar les interrelacions i confusions que a voltes es produeixen entre la cultura minoritària i la cultura de la pobresa, per a diferenciar-les i poder ajudar els alumnes víctimes d'aquesta situació a créixer cap amunt (excel•lència acadèmica) i cap als costats (adaptació de l'ensenyament a les seves peculiaritats culturals).
• Reconèixer que no tots els elements de les cultures tenen el mateix valor. Això significa que en totes les cultures hi ha trets i elements que són criticables i rebutjables des d'un punt de vista epistemològic. Això comporta, en la pràctica educativa, una selecció partint de criteris epistemològics i ètics dels continguts, que permeti de donar a l'alumne el màxim de continguts que puguin ser valuosos per a tothom, independentment del seu origen cultural.
• Assumir que hi ha aspectes culturals més adaptables que d'altres en el marc educatiu escolar, partint de criteris de funcionalitat (sabers necessaris per a viure en el món contemporani), ressonància amb la cultura majoritària (preeminència d'una certa llengua, tradicions, expressions literàries), conjunt de valors i regles comuns (valors democràtics i drets humans). Ara bé, queda clar que caldrà adaptar tots aquests criteris als contextos escolars fortament multiculturals.
Partint de Xavier Besalú (2001) qui considera necessari desenvolupar un aparell teòric sòlid que permeti donar respostes ajustades a la realitat a llarg termini, trobem en aquest un recurs que defineix la base de tota aquesta tasca. Tothom (primer de tot el professorat) necessita adquirir una sòlida competència cultural per viure en context divers culturalment.
La webquest es fonamenta en els factors que determina la UNESCO com a afavoridors del canvi.
Aquesta és una eina que fa possible que la interculturalitat formi part d'un currículum ocult, i és molt completa perquè promou la construcció, des de la individualitat i passant per la col·lectivitat, d'un currículum latent pel que fa al fet intercultural, reflectit en un projecte educatiu coherent i que respon als canvis socials.
L'objectiu:
Com bé s'indica en aquesta webquest l'objectiu final i ambició és que aquesta línia d'escola comuna repercuteixi sobre tot l'alumnat d'un mateix centre, sense diferències d'un grup a un altre, per tant es pretén tractar el fet de la diferència com a riquesa, prèvia reflexió de tot el professorat. Com a potencial educatiu, aquest treball seria el punt de partida guiat per a un centre que vulgui intervenir a consciència sobre aquest fet.
La metodologia i les activitats:
Parteix d'una reflexió individual a nivell de professorat, qui interpreta un seguit de plantejaments.
Ara bé, una de les seves bases és el treball en equip i la col•laboració. Promou el debat i l'acomodació d'uns als altres per tal de definir com a claustre allà on es vol arribar. Això suposa que en certa manera tot el professorat haurà d'anar a renunciant a algunes creences per tal de construir-ne una entre tot el conjunt del professorat que sigui la que respongui a la necessitat d'aquell context en concret.
Implica diferents recursos: llibre, adreces web... tot implicant una motivació.
A qui s'adreça?
És completament recomanable per a aquells instituts (i/o centres educatius) que vulguin debatre i prendre acords sobre com intervenir en un fet que es dóna a les escoles i que moltes vegades per manca d'intervenció i guiatge del professorat fa que es puguin donar conflictes. Hauria d'aplicar-se a tots i cada un dels centres.
Moltes de les activitats que es plantegen poden aplicar-se als alumnes, ja que hi trobem debat, presa de decisions, pel·lícula on podem posar-nos en el lloc de l'altre, reflexió i acords després d'un temps, síntesi i conclusions sobre la interculturalitat. Per exemple pel que fa a l'aula d'acollida trobem l'activitat "posa't al seu lloc" primer per aplicar al professorat i després als alumnes
També seria adient presentar-lo en cursos, relacionats amb la interculturalitat, el currículum i el treball en equip per exemple, organitzats per les institucions autonòmiques educatives, sindicats, universitats... D’aquesta manera es difondria aquest recurs tan valuós per començar a intervenir en la nostra realitat escolar.
Els continguts:
Trobem 3 blocs amb les seves corresponents activitats. Aquests continguts són sobretot actitudinals, sense deixar de banda els conceptes i la importància dels procediments. Són:
1. Conceptes i reflexió sobre la interculturalitat.
2. Resolució de conflictes
3. Aula d’acollida
L’avaluació:
S’aplica un test a tot el professorat on es recopila informació sobre:
- Contacte extern.
- Contacte directe.
- Qualitat del contacte.
- Quantitat del contacte.
- Ansietat intergrupal.
- Normes.
- Avaluació de l’endogrup.
- Conducta.
- Delinqüència.
- Normes i motivació.
- Identitats.
Aquesta avaluació es reflecteix en una graella final referida al treball en equip; recerca amb TIC; elaboració de la tasca; idoneïtat del material elaborat.
Com a conclusió, producte dels moviments migratoris l’educació intercultural, i en aquest cas aquesta webquest, busca donar resposta a la diversitat cultural present a les nostres aules. No busca integrar, sinó conviure en la diferència, on la pedagogia es basa en les diferents cultures educatives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Ola - Autocracia és un sistema de govern absolut en el qual la voluntat d'una persona és la llei