Com en el cas del nostre grup d’alumes de secundària, i tancant aquesta PAC, considero que la part més essencial de la nostra webquest és la que es refereix al treball en grup per acabar en la construcció personal del propi coneixement i l’aplicació d’aquest sobre els valors.
En el nostre treball hi ha conceptes amb sentit pejoratiu, però que entre tots hem considerat adient treballar-los per tal de promoure un canvi cap a un sentit positiu i valuós de la interculturalitat. Com va fer el Joel seria una mena de provocació. De provocació de reacció en els alumnes.
La webquest és un gran recurs, però cal la intervenció del professorat (en equip) perquè dinamitzi la tasca, la implicació i la participació de tots els seus alumnes. No pot reduir-se a l’aportació aïllada d’un professor. Per això i en relació amb la PAC anterior, nosaltres considerem necessari el treball en equip del professorat.
Aquest treball amb valors és la gran dificultat en sí, treballar-los pot aconseguir arribar allà on ens hem fixat, però els valors no són matemàtics i no vol dir que acabarem aconseguint un canvi significatiu al respecte. L’autoavaluació de cada alumne ens donarà els indicadors d’èxit de l’activitat. Aquests ens han de servir per continuar endavant modificant els aspectes que calgui respectant nosaltres també la nostra diversitat d’alumnat.
La nostra PAC va adreçada als 3 nivells d’interculturalitat:
1. Nivell bàsic. Treballem el coneixement mutu des de conceptes com la diversitat, la interculturalitat... Donant i transmetent informació.
1. Nivell bàsic. Treballem el coneixement mutu des de conceptes com la diversitat, la interculturalitat... Donant i transmetent informació.
2. Nivell mitjà. El treballem des del debat, des del consens en petit grup d’una idea compartida, els alumnes han de negociar acords, la qual cosa vol dir cedir.
Interpretar una pel·lícula i posar en comú allò que ens ha transmès suposa compartir o diferir en les creences, podent arribar a canviar alguna actitud.
3. Nivell alt. A través del mural ens introduïm en aquest nivell, construint un llenguatge visual i compartit per tots els alumnes, una creació única i molt valuosa, que ens uneix.
La nostra tasca:
Els tres membres del grup hem anat construint aquest treball, totes les nostres idees s’hi han reflectit. Primer de tot vam establir el guió dels continguts, després els enllaços i les imatges, i finalment quan tots hem donat el vist-i-plau, hem passat a la part tècnica.
Durant tot el procés hem afegit incisos sobre l’aportació de l’altre. És a dir, hem tingut total llibertat per expressar-nos i aportar. De fet, gràcies a una comunicació fluïda, s’han recollit totes les aportacions des d’un punt de vista constructiu, participatiu i enriquidor.
Ha sigut un bon exemple de treball en equip.
Essent aquesta la primera vegada que he treballat amb aquest recurs, dir que el trobo molt engrescador, dinàmic i motivador tant per a l’alumne com per al professorat.